Spelregels

Je kunt het spel op 2 niveau’s spelen en er zijn verschillende variaties om het spel nog uitdagender te maken!

tuintopia-verbinding

Een korte indruk van level 1:
Je begint het spel met een huis. Om de beurt leggen de spelers een kaart aan met bijvoorbeeld een waterpomp, een groentetuin of een composthoop. Op iedere kaart staat wat de kaart nodig heeft en wat de kaart levert. Het water dat de waterpomp levert heeft de groentetuin nodig. Als je deze 2 kaarten naast elkaar neerlegt krijg je 1 punt. Als je een kaart slim neerlegt kan je soms wel meer dan 8 punten in 1 beurt halen! Zodra de tuin vol is wint de speler met de meeste punten.

Bekijk voor de volledige spelregels het volgende filmpje of download de Tuintopia Spelregels Level 1!

 

Level 2
Een korte indruk van level 2:
Om het spel spannender en nog leerzamer te maken, kun je het spel ook op een hoger niveau spelen. Op het tweede niveau kun je door rekening te houden met de invloed van de zon en de wind nog meer punten scoren. Daarnaast mag je tijdens het spel ook kaarten gesloten neerleggen. De andere spelers zien dan niet wat je hebt neergelegd en kunnen jouw strategie niet direct doorzien! De spelregels voor level 2 zijn hier te vinden.

Variaties
Om het spel nog uitdagender te maken zijn er de volgende variaties ontwikkeld:

Coöperatief spel: De regels van dit spel zijn precies hetzelfde als bij het normale spel, alleen worden de punten van alle spelers nu bij elkaar opgeteld. Het doel is om samen 60 punten of meer te scoren.

Hoogtes: Bij deze variant wordt rekening gehouden met de hoogtes van de kaarten. De hoogte van een kaart wordt aangegeven d.m.v. het cijfer midden in de windroos. Een kaart levert nu alleen schaduw of beschutting aan een kaart die even hoog of lager is en dus niet aan een kaart die hoger is. De vijver is de enige kaart die zon levert. Zij doet dit alleen aan kaarten die hoger zijn.

Zones: Bij het spelen met zones kunnen kaarten alleen in een bepaalde zone geplaatst worden. De zones staan aangegeven door het Romeinse cijfer rechts onderaan naast de windroos. I betekent dat de kaart alleen in zone 1 kan worden geplaatst, II in zone 2 en III in zone 3. Zone 1 is  de binnenste cirkel (direct aansluitend aan het huis). Zone 2 ( II ) is zowel de binnenste cirkel als de buitenste cirkel en zone 3 (III) is de buitenste cirkel.  Een open kaart mag je niet in de verkeerde zone plaatsen. Een gesloten kaart mag je wel in de verkeerde zone plaatsen. Als iemand een gesloten kaart omdraait en deze blijkt in de verkeerde zone te liggen, neemt de speler deze kaart in de hand. De speler mag in deze beurt niet opnieuw een gesloten kaart omdraaien of een gesloten kaart neerleggen.

Tuinvormen: Je kunt als variatie ook een andere vorm van de tuin kiezen.

Naast de bovenstaande variaties los te proberen kun je deze natuurlijk ook combineren! Daarnaast zijn we heel benieuwd naar welke variaties jij zelf nog kan bedenken! Je kunt natuurlijk ook een heel nieuw spel met de kaarten bedenken!